Έκθεση για τα 100 Χρόνια ΕΣΗΕΑ 1914 – 2014

Έκθεση για τα 100 Χρόνια ΕΣΗΕΑ 1914 – 2014

H έκθεση εγκαινιάζεται στο κτήριο της ΕΣΗΕΑ την ίδια ημέρα που εκατό χρόνια πριν (14/12/1914) υπογράφηκε η ιδρυτική διακήρυξη της Ενώσεως από μια χούφτα δημοσιογράφους της εποχής κάτω από αντίξοες, για τον τόπο, συνθήκες για την προάσπιση της ελευθεροτυπίας και την κατοχύρωση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος.
Πρόκειται για μια εκδήλωση που καλύπτει σημαντικές πτυχές της ιστορίας της ελληνικής δημοσιογραφίας με έργα και ντοκουμέντα από τη συλλογή και το αρχείο της ΕΣΗΕΑ, τα περισσότερα από τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό.

Η έκθεση αναπτύσσεται πάνω σε τέσσερις άξονες:

  • Το δημοσιογραφικό έργο, που υπηρετούν τα μέλη της Ενώσεως, οι άνθρωποι και οι σπουδαίες προσωπικότητες
  • Οι πρωτοβουλίες και η εξέλιξη του δημοσιογραφικού επαγγέλματος
  • Οι τέχνες και ο πολιτισμός, που γεννιέται και αναπτύσσεται μέσα από το έργο της Ενώσεως
  • Η αδιάλειπτη και συνεχής συμβολή των δημοσιογράφων στους αγώνες της κοινωνίας και της δημοκρατίας.

Παρουσιάζονται πορτρέτα δημοσιογράφων-λογίων σημαντικά πνευματικά έργα των οποίων είδαν πρωτίστως το φως σε εφημερίδες και περιοδικά. Επίσης, παρουσιάζονται έργα τέχνης–δάνεια στην ΕΣΗΕΑ– σύγχρονων καλλιτεχνών, αλλά και ιδιωτικών και δημοσίων φορέων που παραχωρήθηκαν ειδικά για την έκθεση.
Περιλαμβάνονται επίσης οπτικοακουστικά έργα τα οποία δημιουργήθηκαν για την ιστορική βιβλιοθήκη και το πολύτιμο αρχείο της ΕΣΗΕΑ, καθώς και ντοκιμαντέρ για το έργο του δημοσιογράφου, την ιστορία της είδησης αλλά κι ένα χρονικό που καταγράφει τους σημαντικότερους σταθμούς των 100 χρόνων της ΕΣΗΕΑ. Η εικόνα του δημοσιογράφου όπως έχει καταγραφεί στον κινηματογράφο αποτελεί ένα κομμάτι της. Αποτυπώνονται, επίσης, οι διεκδικήσεις αλλά και η κρίση που πλήττει το δημοσιογραφικό επάγγελμα.


Η επιμέλεια της έκθεσης είναι του Χάρη Καμπουρίδη και της Θεοδώρας Πασαχίδου.
Η επομένη των 100 χρόνων αποτελεί για την ΕΣΗΕΑ μια πρόκληση να αντιμετωπίσει τις νέες προοπτικές για το δημοσιογραφικό επάγγελμα και το μέλλον του δημοσιογραφικού λόγου. Ευελπιστεί, όμως, ότι με τη συμβολή των μελών της θα αντεπεξέλθει.
Διάρκεια έως και την Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015.
Η έκθεση θα ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθεί δίχως τη χορηγία δημοσίων και ιδιωτικών οργανισμών και φορέων, τους οποίους το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ ευχαριστεί.

Πληροφορίες: 2103675430-2103675424

ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ

Διανοούμενοι συνεργάτες εφημερίδων. Από αριστερά Γ. Δροσίνης, Γ. Στρατήγης, Ιωάν. Πολέμης, Κ. Παλαμάς, Γ. Σουρής και Α. Προβελέγγιος. Έργο του  Γ. Ν. Ροϊλού με τίτλο «Οι ποιηταί». (Συλλογή του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός).

Το απεργιακό φύλλο της Αδέσμευτης γνώμης,
που κυκλοφόρησε στη μεγάλη απεργία του 1975.

Το τεύχος του Φανού των Συντακτών που απεικονίζει την κυρία Λογοκρισία με το ψαλίδι.
(Ιστορικό Αρχείο της ΕΣΗΕΑ)

Η Θάλεια Φλωρά-Καραβία υπήρξε σημαντική εικαστική ρεπόρτερ των Βαλκανικών Πολέμων. Ιστορική φωτογραφία κατά την πολιορκία των Ιωαννίνων το 1913, καθώς αποτυπώνει στιγμιότυπα από το μέτωπο. (Αρχείο Μ. Τσαγκάρη)

Το Λαχείο Συντακτών και φωτογραφία από μία κλήρωση στη δεκαετία του 1960. (Ιστορικό Αρχείο της ΕΣΗΕΑ)

Τηλέφωνο : +30 210 3675400
Fax: +30 210 36 25 955
E-mail : morfotiko@esiea.gr

Ακαδημίας 20 10671 Αθήνα
3ος Όροφος